Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Jibou

un reportaj de Adrian Lungu

Jibou, oraşul cu castel

Căldura a încălzit atât de tare asfaltul de pe drum încât camionul care tocmai ieşise din Jibou făcu nişte urme uriaşe pe şosea spre nemulţumirea celorlalţi participanţi la trafic. Trecuse şi trenul gol după care aşteptasem ceva minute la barieră şi după aproximativ o jumătate de oră de mers cu maşina ajunsesem în Jibou. Micuţul oraş de pe Someş se află la 20 de kilometri de Zalău. Nu are fabrici şi uzine, nici blocuri turn acoperite cu sticlă sau străzi perfecte, dar are o istorie aparte. Pe vremuri, era „capitala” Sălajului, aici aflându-se unul dintre cele mai importante noduri feroviare din Transilvania, prima linie de cale ferată din judeţul Sălaj fiind dată în folosinţă în Jibou, în jurul anului 1890.

Istoria oraşului este una interesantă şi lungă. Oraşul s-a format şi dezvoltat în jurul unei familii de boieri maghiari, cu deschidere spre promovorarea educaţiei şi culturii. Dau să intru în Grădina Botanică „Vasile Fati”, una dintre cele mai reprezentative din ţară, când mă întâlnesc cu Gavril Vlaicu, omul care deşi aflat la pensie încă este preocupat de cultura şi obiceiurile jibouanilor lângă care trăieşte de zeci de ani. Nu apuc bine să-l salut că deja începu să zâmbească şi să-mi spună răspicat: No haida să vezi ce-i mai cu grădina şi cu povestea de la castel! Familia baronului Wesselényi Miklós a fost cea care a construit în centrul oraşului un impunător castel cu zeci de încăperi, holuri, saloane, pivniţe, săli de baluri, crame şi un uriaş grajd care a adăpostit armăsari pur sânge.

Castelul stă mărturie a acelor vremuri şi astăzi, iar despre baronul din Jibou oamenii locului ştiu că I se mai spunea şi „Bourul din Jibou” pentru că avea puterea fizică asemenea unui bou, nenumărate fiind momentele în care se lua la trântă cu mai mulţi oameni deodată şi de fiecare dată ieşea învingător. Familia baronului s-a stins încet, încet, iar curtea castelului găzduieşte acum o parte din Grădina Botanică „Vasile Fati”, o grădină înfiinţată de regretatul profesor care îi poartă numele. Grădina adăposteşte mii de specii de plante din toate colţurile lumii, iar serele pline cu flori sunt o adevărată minunăţie. Cândva prosper din toate punctele de vedere, Jiboul a ajuns acum un orăşel din judeţul Sălaj unde liniştea parcă e la ea acasă, unde oamenii se cunosc, dar şi unde dacă ai intrat vei ţine minte toată viaţa frumoasa grădină japoneză şi mireasma lămâiului cu fructe verzi din Grădina Botanică a oraşului Jibou. Las în urmă Jiboul cu gândul că „oraşul cu castel” îşi va păstra povestea, mai ales că este una cu final extrem de fericit.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Get Widget
un proiect multimedia marca Radio România Actualități