Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Târgu Lăpuș

un reportaj de Adrian Marchiș

Targu Lăpuş – sub zodia timpului

Ireversibil şi fără cruţare! Nici vorba să filosofez. Remarc doar, cu vorbe de împrumut, valoarea şi urmele timpului lasate peste Ţara Lapuşului. Mă întorc în urmă cu ani, atît cît memoria şi izvoarele îmi îngăduie, şi încerc să reconstitui ceea ce oamenii spun că nu mai este. În adevar, nu mai sînt multe, deşi, cînd spui Maramureş, gîndul te duce la idea că oricît i s-ar lua aceste zone, parte ei de lumină nu dispare. E drept, Ţara Lăpuşului e mai la margine de Maramureş, pentru că, geografic vorbind, se reazemă pe umăr transilvan. Numai că… suflarea ei a fost dintotdeauna maramureşeană, iar pulsaţia întreţinută de suflarea comună a multor etnii care, împreună, s-au învrednicit să străbată secole de istorie. Dovada o constituie însăşi inima Lăpuşului: Targu Lăpuş, fost şi Lăpuşul unguresc, fost şi sat şi comună şi targ odinioara, acum oraş, sigur, de dimensiuni provinciale, dar merituos prin  truda oamenilor săi cumpatati.

Nu intru în detalii, pentru că, drumul meu de reporter spre inima Lăpuşului, chiar locul de obarsie al reporterului, a avut un scop précis: pulsaţia urbei la timpul prezent şi la cel care vine.

M-am oprit deseori în zonă, fermecat fiind de frumuseţea şi bogăţia zestrei folclorice, nealterate nici zi, ba chiar devenită emblematică prin vocea şi sîrguinţa feciorului ei, inegalabilul Grigore Leşe, omul care nu numai că a îmbogăţit şi întărit pentru eternitate spiritual locului, dar l-a dus pînă departe spre a se şti de existenţa şi valoarea lui.

M-a impresionat acest capitol de viaţă şi de trăire intensă la Tîrgu Lăpuş. Aşa am şi intrat azi pe poarta oraşului, retrăind bucuria întîlnirii cu lumea frumosului şi a bunului gust, a oamenilor stiuti de-o viata, deşi  realităţile spre care mă îndrept întrec prin efectele lor materiale, ceea ce sufletul ascunde pentru plăcerile lui.

A fost Tîrgu Lăpuş locul din care plecau mobile, covoare si grape reglabile la export, in Europa si Asia.

Urbea lapuseana, cu oamenii ei sensbili ca roua diminetii, aspira spre valorile nobile. Merita !

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Get Widget
un proiect multimedia marca Radio România Actualități