Pătrăuți

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

un reportaj de Ioan Suciu

Urmele dezastrului ne-au condus spre o alta localitate afectata.La Patrauti jud Suceava.

Inca de dimineata cerul innegrit ne-a trimis pe mai tot parcursul zilei o ploaie ce avea sa ne dea serios de furca. Ne-am echipat cu cizmele si pelerinele si ne-am apucat de treaba. Nu inainte ca reporterul Fane Daraban sa si puna Marantzul intr – o punga de un leu ca sa nu i se abureasca inregistrarea aflata mai tot timpul la Obiectiv  si sa urce din nou in “Sageata verde “ a radioului. Adica Aro-ul 4×4  aflat pe mainile haiducului Ionel Toma. Parintele Pintea cu ale lui cizme de miner se afla de asemenea pregatit sa vada si sa simta atmosfera ce urma sa fie transmisa la emisiunea Jurnal de Pranz de la radio la 13,30. Cu Ioan Suciu pe flancuri echipa de reporteri era prin urmare pregatita sa inceapa o noua zi ploioasa a campaniei.

Pentru prima data am vazut linia de cale ferata rupta de viitura in apropiere de Patrauti, Suceava. Forta uriasa a valului a reusit sa sectioneze pur si simplu profilul liniei ferate.O mana de muncitori de la caile ferate erau la treaba aici.Culturile de porumb din zona erau culcate la pamant si acoperite de un nisip fin, asa cum numai pe plajele mediteraneene mai vezi. Spre locul unde erau cantonati oamenii ce  au pierdut batalia cu apele am plecat ceva mai tarziu, nu inainte de a vizita o parte din zona afectata de ape. Mai multe module puse la dispozitie de autoritatile locale sunt de pe acum si cine stie pana cand adapost pentru familiile sinistrate. Zeci de copii isi fac aparitia la sosirea reporterilor. Oamenii de aici se plang ca autoritatile i-au uitat. Le este foame, sete, nu au medicamente, doctorul nu si-a facut aparitia niciodata de cand au fost cazati aici si mai mult, nu au nici current electric. O femeie insarcinata in 8 luni isi face griji pentru cel ce va veni pe lume.Trist….Foarte trist.

Parca nu ne vine  a crede ca din casele oamenilor chiar nu se mai poate face nicmic. De aceea am plecat pe jos in vale unde aveam sa vedem consecintele dezastrului.Locuintele au fost pur si simplu maturate de viitura. Nu a mai ramas nimic pe fundatiile spalate si dislocate de puhoaie. Ramanem impresionati de imaginea unui scaun de copilas plin de noroi sprijinit de o bucata de zid daramat. Oamenii sunt indreptatiti sa doreasca altceva de pea cum san u li se mai poata intampla asa ceva.

Plini de apa si noroi ne stabilim cartierul general intr o sala de sdinte a primariei unde sub impresia celor vazute incepem sa compunem materiale audio, foto si video pentru auzul ascultatorilor Radio Romania.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Get Widget
un proiect multimedia marca Radio România Actualități